Blog vitamines

Vitamines:

Een goede gezondheid is afhankelijk van veel verschillende factoren. Naast voldoende beweging en slaap is voeding natuurlijk een essentieel onderdeel hiervan. Bij een goede gezondheid hoort een goede weerstand. Hoe beter je weerstand namelijk is, hoe beter je lichaam in staat is om ziekmakende bacteriën en virussen te bestrijden. Met het huidige Covid- 19 virus dat wereldwijd heerst is het dan ook ontzettend belangrijk om een goede weerstand te behouden.

Wat zijn vitamines?
Vitamines heb je nodig voor het optimaal kunnen functioneren van je lichaam. Het zijn voedingsstoffen die in kleine hoeveelheden voorkomen in je voeding. Ze leveren echter geen energie.
Vitamines zijn essentiële onmisbare voedingsstoffen die het lichaam niet tot nauwelijks zelf kan aanmaken. In totaal zijn er dertien stoffen die als vitamines bekend staan. Deze zijn onder te verdelen in twee soorten, namelijk de vetoplosbare vitamines (A, D, E en K) en de wateroplosbare vitamines (C en B).

De vetoplosbare vitamines haal je vooral uit producten die vet bevatten. Denk aan vis, vlees, noten, smeer- en bereidingsvetten, melk en melkproducten.
Wateroplosbare vitamines haal je vooral uit groentes, fruit, peulvruchten, brood en volkorenproducten, maar ook uit noten, melk en melkproducten.

Hanteer je dagelijks een ''normaal gevarieerd voedingspatroon''? Dan zou je in principe voldoende vitamines moeten binnenkrijgen en zou er geen sprake moeten zijn van een tekort hieraan. Vitamine supplementen zijn in dit geval ook niet nodig. De volgende tips kunnen je helpen om dagelijks voldoende vitamines binnen te krijgen.

Tip 1: Eet minimaal 250 gram groente per dag.
Tip 2: Eet minimaal twee stuks fruit per dag. Dit komt neer op ongeveer 200 gram.
Tip 3: Verdeel het eten van groente en fruit over je hele dag. Veel mensen krijgen namelijk de aanbevolen portie niet tijdens een maaltijd op.

Snij bijvoorbeeld een paprika of komkommer in stukjes of neem tomaatjes mee voor tijdens de lunch. Houdt je meer van kwark of yoghurt? Doe hier dan wat fruit en een handje ongezouten noten in.


Vitamines en supplementen
Afhankelijk van de situatie kan er juist wel behoefte zijn aan bepaalde vitamine supplementen als aanvulling op de dagelijkse voeding, bijvoorbeeld:

  • Tijdens ziekte.

  • Bij gebruik van medicijnen als gevolg van therapieën, bijvoorbeeld: chemotherapie en/of radiotherapie

  • Tijdens de zwangerschap.

  • Voor ouderen.

Vitamineopslag
Vitamines worden in het lichaam opgenomen in de dunne darm. Vetoplosbare vitamines kunnen maar in beperkte mate worden opgeslagen. Ze worden het beste opgenomen wanneer er ook vet of olie aanwezig is. Alleen voor vitamine A geldt dat er een grote voorraad in de lever kan worden aangelegd.

Zoals de naam het al zegt zijn de wateroplosbare vitamines oplosbaar in water. Ze kunnen door het lichaam niet of nauwelijks worden opgeslagen. Dit is alleen voor vitamine B12 het geval.

Behouden van vitamines
Hoe kun je nou voorkomen dat er vitamines uit je voeding verloren gaan? Bij de bereiding van voedingsmiddelen kan er tussen de 10-50% van de vitamines verloren gaan. Dit is voornamelijk het geval bij wateroplosbare vitamines. Hoeveel vitamines uiteindelijk verloren gaan is afhankelijk van:

  • de soort vitamine

  • het voedingsproduct

  • temperatuur van de bereidingswijze

  • hoeveelheid water

  • blootstelling aan licht en zuurstof

Om zoveel mogelijk vitamines te behouden kun je de volgende tips hanteren:

Tip 1: verhit je eten niet langer dan nodig.
Tip 2: kook met weinig water.
Tip 3: bewaar voedingsproducten op een koele plaats of in de vriezer.
Tip 4: bewaar gesneden, geperste en/of gepureerde groente en fruit niet te lang.
Tip 5: bewaar je eten bij voorkeur in het donker.
Tip 6: wist je dat vitamine C, in een zuur zoals sinaasappelsap relatief goed intact blijft?


Vitamine C
Vitamine C is de bekendste vitamine die er is. Vitamine C staat voor ascorbinezuur. Deze vitamine heeft een functie als antioxidant in het lichaam en is nodig voor de vorming van bindweefsel, de opname van ijzer en het in stand houden van de weerstand. Vitamine C is te vinden in groente en fruit.
Heb je een tekort aan vitamine C? Dan kan dit lijden tot verminderde weerstand en vertraagde wondgenezing. Bij een langdurig overschot aan vitamine C inname (meer dan 2 gram per dag) kunnen darmklachten en diarree klachten ontstaan.

Normaliter verlaat een overschot aan wateroplosbare vitamines (waaronder vitamine C) het lichaam via de urine. Het komt hierdoor ''bijna'' nooit voor dat je een teveel aan wateroplosbare vitamines binnenkrijgt.

 

Zorg dus dagelijks voor voldoende inname van vitamines vanuit je voeding, beweeg voldoende, houdt afstand maar let wel goed op elkaar! Zo komen we deze periode gezamenlijk op een gezonde manier door.
 

Luc Eijssen
Fysiotherapie Céramique Maastricht.


Terug
Reageer
Plaats een reactie